Hulp voor homo’s?Afgelopen weekend was het weer raak. Een homostel in Amsterdam werd op zondag 13 april op straat uitgescholden, geïntimideerd en bespuugd. Net als vele anderen, walg ik van dit nieuws. Wat mij opvalt aan de reacties is dat de samenleving selectief omgaat met het fenomeen geweld tegen LHBTQIA+’ers.

Slachtofferrol

Afgelopen dinsdag kondigde Politienetwerk ‘Roze in Blauw’ aan om samen met sportvereniging Het Tijgertje een gratis cursus Krav Maga voor LHBTIQP+’ers te starten. Het doel is om mensen uit deze groep weerbaarder te maken tegen geweld en fysieke intimidatie. Een mooi gebaar.

Toch vraag ik me af of deze actie op maatschappelijk niveau het gewenste effect heeft. Een eenzijdige focus op de slachtoffers kan als resultaat hebben dat je LHBTQIA+’ers bevestigt in hun slachtofferpositie. Bovendien zou niemand terug hoeven vallen op geweld als je de onderliggende oorzaken van homofobie en homofoob gedrag aanpakt.

Etniciteit

Dan zie ik ook veel berichten voorbijkomen op social media die vallen onder het kopje ‘xenofobie’, oftewel angst voor de ander. Dit zijn mensen die het geweld van één incident koppelen aan de etnische groep waar de dader toe behoort. Dan krijg je berichten als ‘Hij moet terug naar zijn eigen land’ of ‘Islam, weg er mee!’. Afgezien van de simplistische redenering van dit soort posts is de onderliggende aanname ook nog onjuist: onderzoek laat zien dat meer dan de helft van al het geweld tegen LHBTQIA+’ers afkomstig is van witte Nederlanders.

Johan

Laten we daar eens over doorpraten. Want hoe kan het dat als één Marokkaans-Nederlandse jongen homofoob gedrag vertoont iedereen moord en brand schreeuwt, maar figuren als Johan Derksen jarenlang iedere avond in een sportprogramma ongestoord homofobe uitspraken kunnen doen? En wat dacht je van Youp van ’t Hek, een van de rijkste cabaretiers van het land, met zijn ‘Pisnicht’ column? Zij normaliseren homofobie waar iedereen bij zit. Letterlijk.

En als je denkt dat deze mannen een uitzondering zijn, vergeet het maar. Ook in zakelijke contexten, waar ik mij vaak in bevind, is het voor veel mannen nog steeds de normaalste zaak van de wereld om elkaar en anderen uit te schelden met woorden als ‘vieze flikker’, ‘homo’ of ‘gay’. Om nog maar te zwijgen over de taal die je hoort als je jongens van een jaar of veertien bij elkaar in één ruimte zet.

Conclusie

Krav Maga voor LHBTQIA+’ers is top, maar niet de oplossing voor de lange termijn. Wat echt zou helpen is als homofobie bij de wortel wordt aangepakt. Daarom pleit ik voor bewustwordingstrainingen bij witte heteromannen. Hoe jonger, hoe beter. Uiteindelijk kan geen zelfverdedigingscursus daar tegen op.

Categorie:

Tags: