Over mij

Hi,

Mijn naam is Joey Velberg en ik ben Jonge Meester. Ik ben zelfstandig muzikant, dichter, storyteller, adviseur en coach.

Bio

Jeugd
Met mijn lange haren was ik een opvallende verschijning op het basisschoolplein. Ik speelde met iedereen, maar hoorde nergens echt bij. Op mijn zevende verjaardag kreeg ik van mijn ouders een gitaar, die ik vervolgens niet meer heb losgelaten. Ik was het slimste jongetje in de klas. En ik werd een tijdje gepest om mijn eigenzinnigheid. Wat ik me vooral herinner van mijn jeugd is dat ik altijd buiten was, spelen met mijn zusje en de andere kinderen in de buurt.

Puberteit
Na de basisschool begon ik aan het VWO. De school was een eindje weg, dus ik zat iedere dag een uur op de fiets. In de brugklas won ik tot mijn eigen verbazing een nationale jeugdpoëziewedstrijd. Als verlegen, introverte jongen mocht ik ineens het podium op om mijn gedicht voor te dragen. Een mooi moment voor mij. Een jaar later zat ik in de jury van dezelfde gedichtenwedstrijd. De middelbare school was ook de tijd dat ik officieel uit de kast kwam als homoseksueel. En de periode dat ik voor het eerst door had dat ik een andere huidskleur heb dan de meeste mensen om mij heen.

Jongvolwassene
Als een van de weinigen wist ik precies wat ik na het VWO wilde gaan doen: eerst mensen bij elkaar brengen en dan de wereld veranderen. Daarom koos ik voor een bachelor in Communicatiewetenschappen. Hier heb ik geleerd om de juiste vragen te stellen, hoe groepen zich organiseren in onze samenleving en hoe beïnvloeding werkt. En ik heb leren presenteren met verschillende media in meerdere contexten. Dit was ook de tijd dat poëzie en muziek samenkwamen en ik voor het eerst mijn eigen liedjes schreef. 

Daarna ben ik een master in Urban Environmental Management gaan doen. Centrale thema’s in deze opleiding zijn het implementeren van de circulaire economie in de stedelijke omgeving, het creëren en behouden van een leefbare stad voor iedereen, het begeleiden van transitietrajecten en specifieke methoden voor verduurzaming. Ik klom snel op naar adviesraden en commissies aan de universiteit en werd daarmee een bekend gezicht op de campus, voor zowel mijn medestudenten als docenten en bestuurders.

Burn-out

Een paar jaar later had ik mijn droombaan en deed cursussen coaching naast mijn werk. Zo ging ik me verdiepen in NLP, wat een perfecte aanvulling bleek te zijn op mijn sociaalwetenschappelijke achtergrond. En ik heb een opleiding Teamwerk gevolgd, waarin de dynamieken van teams binnen organisaties onder de loep werden genomen. Maar hoe meer ik leerde, hoe meer ik inzag dat ik niet op de goede weg zat. In de haast om een goed leven op te bouwen, ben ik aan mezelf voorbij gelopen. 

Toen kwam ik in een burn-out terecht. Het enige wat ik kon doen is de samenleving op pauze zetten en terug gaan naar de basis. Ik kon niet anders dan me overgeven aan wat er op dat moment was. Uiteindelijk heb ik meer dan een jaar gerust.

En dan begint het echte werk pas. Want hoe bouw je jouw leven vanuit het niets weer op?

Fenix
Achteraf gezien was dat mijn wake-up call. De crash die mij naar beneden haalde bleek een uitnodiging om mijn eigen weg te bewandelen. Toen ik weer een beetje energie kreeg, ben ik mij verder gaan ontwikkelen als coach. Ik ben een opleiding gaan doen tot systemisch opsteller, waarmee ik patronen kan herkennen en onderliggende dynamieken in familie- en organisatiesystemen bloot kan leggen. En ik ben bezig met een vervolgstudie NLP. 

Mei dit jaar is tevens mijn eerste boek op de markt gekomen: ‘Weg met de Woorden’. Daar ben ik heel erg trots op. 

Het leven is weer van mij. En dit is nog maar het begin.

CV

Ondernemingen
2020 – Initiator van Jonge Meesters in de Levenskunst
2017 – Joey Velberg | Jonge Meester (inclusief groeiproces)

Studies

2016 – Master Degree in Urban Environmental Management
2013 – Bachelor Degree in Applied Communication Science
2010 – VWO diploma

Cursussen

2020 – Familie- & Organisatieopstellingen
2018 – Teamwerk
2017 – Interactie met NLP

Nevenactiviteiten


2012 – 2016

Commissies & adviesraden:
– Generic Trend Committee, adviesorgaan van de RvB van Wageningen University & Research
– Opleidingscommissie Milieuwetenschappen, vice-voorzitter
– Opleidingscommissie Communicatiewetenschappen, student-lid
– Creative Director studieverenigingsblad de Muskiet

2011 – 2013
Actief lidmaatschap WSR Argo:
– Voorzitter promotieteam (AAP)
– Commissaris Evenementen introductiecommissie
– Coach eerstejaars roeiploeg
– Kookcommissie (NasCie)

2007
– Jurylid Doe Maar Dicht Maar

2006
– Winnaar nationale jongeren poëziewedstrijd Doe Maar Dicht Maar