YIMBYIedereen die wel eens met de auto langs Den Bosch rijdt heeft hem wel eens gezien: de grote windmolen bij afslag Maaspoort. Een paar maanden geleden zijn ze begonnen met de bouw van vier nieuwe windmolens. Over een tijdje prijken er in totaal vijf werkende witte reuzen met hun gigantische wieken in het landschap. En ik vind dat echt geweldig.

Er zijn ook mensen die het een stuk minder leuk vinden. Toen de bouw werd aangekondigd ging heel social media los. “Zeg maar gedag tegen het vrije uitzicht” en “is dat nou wel echt allemaal nodig?”. Dit is een fenomeen dat beter bekend staat als NIMBY: al die verandering is prima, maar ‘Not In My BackYard’. Onze premier heeft er laatst nog een schepje bovenop gedaan door te zeggen dat mensen niet te veel mogen merken van de klimaatregelingen: we moeten “niet doorslaan met het klimaat en vooral lekker kunnen blijven barbecueën”, aldus Rutte (AD). 

Je wilt verantwoordelijkheid nemen maar niet dat er iets in je omgeving verandert. Hoe dan? Als we niks doen wordt de hele planeet een grote onleefbare barbecue. Dit jaar alleen al zijn er over het hele noordelijk halfrond grote overstromingen geweest (denk aan China, Duitsland, België en in ons eigen Limburg). Canada en de VS komen net uit een van de grootste hittegolven ooit aan de grens van de poolcirkel. In Italië zijn de hoogste temperaturen op het Europese continent ooit gemeten. Griekenland en Turkije staan letterlijk in brand. Moet ik doorgaan? 

Er zijn altijd mensen die per definitie niet tegen verandering kunnen. Stel je voor dat ze in de 16e eeuw hadden gezegd: “Nee, ik vind die windmolens niet mooi. Ze steken zo boven het landschap uit en verpesten het uitzicht. Laat maar zitten hoor!”. Dan hadden we nu een groot probleem gehad. Die windmolens maakten het mogelijk om het landschap in te polderen. Als we die niet hadden gehad zouden grote delen van Nederland nu nog onder water staan. Een lot dat ons ironisch genoeg wederom te wachten staat als we toegeven aan conservatieve krachten in de samenleving. 

Uiteraard moet het goed geregeld zijn. Overlast in de vorm van bewegende wiekenschaduwen en geluidshinder moet worden beperkt. Zelfs in het dichtbevolkte Nederland zijn er nog genoeg plekken die aan die eisen voldoen. Omdat we kampioen bureaucratie zijn in dit land heb ik het vertrouwen dat het goed komt.  

Ik vind die windmolens in het landschap dicht bij huis echt een prachtig gezicht. Voor mij staan ze symbool voor vooruitgang. Ze zeggen mij dat de gemeente waarin ik woon haar verantwoordelijkheid neemt voor een door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Dus ik zeg YES: heel graag in mijn achtertuin.

Categorie: